Przejdź do treści
Strona główna » Przepis na stek sous-vide – jak uzyskać perfekcję w domowym zaciszu?

Przepis na stek sous-vide – jak uzyskać perfekcję w domowym zaciszu?

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Czy jesteś miłośnikiem steka, ale zastanawiasz się, jak przygotować go w domu, aby był równie soczysty i idealnie ugotowany jak ten podawany w najdroższych restauracjach? Dzisiaj przedstawimy Ci technikę gotowania sous-vide, która może pomóc Ci osiągnąć ten cel.

Co to jest gotowanie sous-vide?

Sous-vide, co w języku francuskim oznacza „w próżni”, to technika gotowania, w której żywność jest pakowana w próżni i gotowana w kontrolowanej temperaturze wody przez dłuższy czas. Ta metoda pozwala na precyzyjne gotowanie dania na tyle, że stek – nawet ten najgrubszy – może być równomiernie ugotowany do pożądanego stopnia, zachowując przy tym bogaty smak i soczystość.

Przepis na stek Sous-Vide

Składniki:

  • 2 steki wołowe, grubości około 3 cm
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 50g masła

Instrukcja:

  1. Przygotuj swój pojemnik do gotowania sous-vide, ustawiając temperaturę na 57°C dla steka średnio wysmażonego. Możesz także wykorzystać zgrzewarkę próżniową.
  2. Obficie przypraw steki solą i pieprzem. Wkładamy steki do torebki próżniowej, dodajemy gałązki rozmarynu, tymianku, zgnieciony czosnek i kawałek masła.
  3. Zgrzewamy torebkę próżniowo za pomocą zgrzewarki. Upewnij się, że torebka jest prawidłowo zamknięta.
  4. Gdy woda osiągnie ustawioną temperaturę, zanurzamy torebki ze stekami i gotujemy je przez 2 godziny.
  5. Po upływie dwóch godzin, wyjmujemy steki z torebek i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  6. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, szybko obsmażamy steki z każdej strony, aby uzyskać apetyczny, brązowy kolor. To powinno zająć nie więcej niż minuta na stronę.
  7. Przed podaniem, pozwól stekom odpocząć przez kilka minut.

Voilà! Teraz masz steki gotowane do perfekcji, które z pewnością zaskoczą rodzinę i przyjaciół swoją delikatnością i pełnym smaku. Odkryj zalety gotowania steków sous-vide i ciesz się najlepszymi stekami bez opuszczania domu!

Zobacz też:  Jak zrobić słony karmel? W 5 minut!

Zapraszamy do komentowania i dzielenia się swoimi doświadczeniami z gotowaniem sous-vide! W kolejnym wpisie podpowiemy, jak przygotować idealne warzywa sous-vide do Twojego steka!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz