Poznajcie najlepsze sposoby na przechowywanie, a także mrożenie cytrusów, takich jak limonki i cytryny. Idealne do zastosowania w koktajlach, aromatyzowaniu wody, gotowaniu czy pieczeniu.
Czy warto mrozić cytrusy?
Dobrze zachowane cytrusy, zwłaszcza cytryny i limonki, nie tylko nadają smak wielu naszym ulubionym potrawom, ale także dostarczają cennych witamin i minerałów. W przeciwieństwie do wielu innych owoców, cytryny i limonki nie dojrzewają po zbiorach. Dlatego głównym celem jest utrzymanie ich wilgotności i świeżości jak najdłużej. Istnieje kilka różnych metod przechowywania cytrusów, ale jedną z najlepszych jest mrożenie.
Jak prawidłowo mrozić cytryny i limonki?
Przygotowanie owoców
Mrożenie cytryn i limonek to prosta procedura, którą można wykonać w kilku łatwych krokach. Najpierw umyj i osusz owoce. Następnie zdecyduj, w jakiej formie chcesz je zamrozić. Możesz pokroić je na kawałki, plasterki lub zamrozić je w całości – wszystko zależy od tego, do czego zamierzasz ich użyć.
Wykorzystanie zgrzewarki próżniowej
Zgrzewarka próżniowa jest idealnym narzędziem do pakowania cytrusów przed zamrożeniem. Umieść pokrojone owoce płasko w worku próżniowym i naciśnij przycisk odsysania powietrza. Gdy zauważysz, że sok zaczyna opuszczać owoce, natychmiast zgrzewaj. Chcesz, aby owoce zachowały swoje soki, dlatego staraj się usunąć tylko większość powietrza, nie wszystko, aby zapobiec powstaniu szkodliwych dla owoców oparzeń mrozem.
Metoda mrożenia na blasze
Inną metodą jest umieszczenie pokrojonych cytrusów na blasze i zamrożenie ich na kilka godzin. Po zamrożeniu, możesz je zapakować próżniowo. Ta metoda jest szczególnie przydatna, jeżeli zamierzasz użyć tych owoców do koktajli czy jako dodatek do wody.
Jak przechowywać cytrusy w lodówce?
Czy owoce cytrusowe można przechowywać w lodówce – oczywiście, że tak! Przechowywanie cytrusów w lodówce jest inną popularną metodą przedłużania ich świeżości. Większość osób przechowuje cytryny i limonki bezpośrednio na blacie lub w misce na owoce. Jednak cytrusy trzymane w taki sposób zwykle zaczynają się psuć po około tygodniu.
Przechowywanie cytrusów w lodówce pozwala na przedłużenie ich świeżości nawet do 3-4 tygodni, jeżeli są przechowywane w szczelnych plastikowych torebkach. Jednak pamiętaj, aby nie przechowywać owoców w lodówce bez odpowiedniego pakowania, ponieważ mogą one wyschnąć.
Jak przechowywać mandarynki?
Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Jeżeli chcesz je przechować na dłużej, idealne będzie miejsce w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub szczelnej torbie. W ten sposób mandarynki mogą pozostać świeże nawet przez dwa tygodnie.
Jeżeli zdecydujesz się na mrożenie mandarynek, zaleca się je najpierw obrać i podzielić na segmenty. Można je również zmrozić w całości, ale powinny być one dobrze osuszone przed umieszczeniem w zamrażarce. W przypadku mrożenia, pamiętaj, że konsystencja owocu może się nieco zmienić po rozmrożeniu, ale smak pozostanie niezmieniony.
Mandarynki mogą być również suszone – taka metoda jest idealna do wykorzystania tych owoców w ciastach i deserach. Pamiętaj jednak, że bez względu na metodę przechowywania, najważniejsze jest zachowanie jakości owocu.
Jak przechowywać pomarańcze?
Pomarańcze, tak jak inne owoce cytrusowe, mogą być przechowywane w różny sposób, w zależności od tego, jak szybko planujesz je spożyć. Jeżeli chcesz skonsumować pomarańcze w ciągu kilku dni, możesz przechowywać je w misce na owoc na blacie kuchennym. Jeśli jednak planujesz je przechowywać na dłużej, najlepszym miejscem do tego będzie lodówka.
Przechowywanie pomarańczy w lodówce w szczelnej torebce pozwoli na zachowanie ich świeżości nawet przez kilka tygodni. Podobnie jak w przypadku innych owoców cytrusowych, pomarańcze można również zamrozić. Przed zamrożeniem, najlepiej jest je obrać i podzielić na segmenty. Pamiętaj, że mrożone owoce po rozmrożeniu mogą mieć nieco inną konsystencję, ale ich smak pozostanie niezmieniony.
Jak przechowywać cytrynę w plastrach?
Cytryny w plastrach można przechowywać w różny sposób, a wybór metody zależy od tego, jak szybko chcesz je zużyć. Jeżeli planujesz spożyć plastry cytryny w ciągu najbliższych dni, możesz je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub szczelnie zamkniętej plastikowej torbie, co pomoże zachować ich świeżość.
Jeśli chcesz przechować cytryny na dłużej, rozważ ich zamrożenie. Plastry cytryny umieść na płaskiej blasze, tak aby nie stykały się ze sobą, i wstaw do zamrażarki. Po całkowitym zamrożeniu plastry można przenieść do szczelnego pojemnika lub zamknąć w próżniowej torebce. Ta metoda jest szczególnie przydatna, jeśli planujesz dodawać plastry cytryny do napojów lub koktajli. Pamiętaj, że po rozmrożeniu cytryny mogą mieć nieco inną konsystencję.
Wnioski
Niezależnie od wybranej metody, prawidłowe przechowywanie cytrusów pozwoli na dłuższe cieszenie się ich świeżością i smakiem. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, najważniejsze jest zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania. Tylko wtedy będziesz mógł cieszyć się smakiem świeżych cytrusów przez długi czas.